Home » Sudah tiba masanya MA63 dilaksanakan, bukan lagi dibahas – Dr Yusof
Uncategorized

Sudah tiba masanya MA63 dilaksanakan, bukan lagi dibahas – Dr Yusof

Dr Yusof berkata, sejak dari dahulu, masalah infra adalah topik paling hangat diperkatakan oleh rakyat termasuklah di media maya.

KOTA KINABALU: Sudah tiba masanya Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) kini dilaksanakan di negeri ini dan ia tidak perlu lagi dibahas oleh semua pihak.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sindumin, Datuk Dr Yusof Yacob berkata kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) menyambut baik kesungguhan kerajaan pusat memberi keutamaan pembangunan di Sabah.


Katanya, pemimpin di Sabah perlu memahami dan menyokong sepenuhnya hasrat Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membangunkan Sabah.


“Janji Anwar untuk menyerahkan projek pembangunan bernilai RM50 juta kebawah untuk dilaksanakan terus oleh kerajaan negeri juga satu perkara baharu dan mampu mempercepatkan pembangunan di Sabah.


“Justeru, saya turut berharap supaya tindakan dan koordinasi dari peringkat pegawai di pusat dan negeri juga perlu disegerakan,”katanya.


Beliau berkata demikian ketika memberi ucapan pada sidang DUN Ke-16 penggal keempat di sini kelmarin.

Menurutnya, sejak dari dahulu, masalah infra adalah topik paling hangat diperkatakan oleh rakyat termasuklah di media maya.


“Banyak pihak cuba menghasut rakyat untuk membenci kerajaan hari ini dan ia dilihat hanya bersifat kepentingan politik.


“Saya merayu, sudah tiba masanya pemimpin di Sabah bekerjasama untuk memperjuangkan rakyat dan mencari jalan penyelesaian setiap masalah yang timbul,”katanya.


Yusof berkata, pemimpin di Sabah terlalu banyak membuang masa sebelum ini dan diharapkan ia akan menjadi pengajaran kepada semua.


“Kita perlu ubah landskap politik di negeri ni supaya pembangunan di Sabah dapat disegerakan oleh kerajaan,” katanya.

Hamzah Sanudin