Home » Inisiatif MAFFI perlu utamakan golongan miskin tegar: Hajiji
Berita GRS Politik

Inisiatif MAFFI perlu utamakan golongan miskin tegar: Hajiji

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor Hajiji (tengah) mendengar taklimat yang disampaikan oleh Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan (kanan) semasa lawatan kerja ke Kementerian Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan di Wisma Pertanian.

KOTA KINABALU: Kementerian Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan (MAFFI) diarahkan supaya mengutamakan golongan miskin tegar dalam pelan tindakan dan program kementerian itu sebagai sebahagian daripada inisiatif membasmi kemiskinan tegar di Sabah.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, MAFFI tidak boleh melupakan golongan miskin dalam perancangan yang mereka laksanakan.

“Di bawah data eKasih setakat 18 Mei tahun ini, ketua isi rumah (KIR) miskin tegar Sabah menurun kepada 8,699 orang.

“Saya harap lebih banyak inisiatif di bawah MAFFI akan melibatkan golongan berkenaan bagi memastikan mereka dikeluarkan daripada kemiskinan tegar,” katanya selepas mengadakan lawatan kerja ke pejabat MAFFI di Wisma Pertanian di sini hari ini.

Hajiji berkata, berdasarkan taklimat empat jabatan dan empat agensi di bawah MAFFI, rancangan sedia ada ditempatkan untuk memacu industri pertanian, perikanan dan makanan Sabah ke hadapan.

Apa yang penting jelasnya, Lembaga Padi dan Beras Sabah (LPBS) yang diluluskan baru-baru ini mesti dilaksanakan secepat mungkin bagi meningkatkan tahap sara diri (SSL) makanan di Sabah.

Beliau turut mahu syarikat berkaitan kerajaan yang memiliki tanah tidak digunakan agar dapat dibangunkan untuk pertanian, khususnya padi seperti yang diamanahkan oleh kabinet negeri.

Katanya, dalam hal sedemikian, MAFFI boleh memberikan bantuan untuk menyediakan sumber yang diperlukan.

Terdahulu, Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan menjelaskan, menerusi penubuhan LPBS, MAFFI menetapkan matlamat untuk meningkatkan SSL Sabah kepada 65 peratus pada 2030 dan 100 peratus pada 2035.

Jeffrey berkata, kementeriannya sedang dalam proses melantik 15 ahli lembaga pengarah termasuk Pengerusi LPBS.

Menurutnya, tumpuan LPBS adalah untuk meningkatkan hasil padi daripada purata 2.9 tan metrik kepada tujuh tan metrik sehektar menjelang 2030.

Selain itu pihaknya juga mahu membangunkan sawah padi terbiar untuk menambah keluasan dan membuka sawah padi baharu melalui kerjasama dengan pelaburan syarikat bukan kerajaan (GLC) negeri dan swasta.

Beliau berkata, bidang kuasa LPBS akan merangkumi pengeluaran lesen dan permit eksport dan import serta pembungkusan dan penjualan padi serta beras di Sabah.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Panglima Safar Untong.

— TAMAT