Home » Kerajaan negeri beri perhatian aktiviti keagamaan di Sabah
Berita Gagasan Rakyat Politik

Kerajaan negeri beri perhatian aktiviti keagamaan di Sabah

Nizam menyampaikan bantuan sebanyak RM5,000 kepada Pengerusi Persatuan Mualat Tawau, Ahaning Abau Abd Malik Abdullah untuk kegunaan aktiviti Persatuan Mualaf Tawau akan datang.

TAWAU: Kerajaan Sabah sentiasa memberikan bantuan dan perhatian berkaitan hal ehwal agama Islam supaya aktiviti keagamaan dapat ditingkatkan di negeri ini.

Pembantu Menteri Kepada Ketua Menteri Datuk Nizam Abu Bakar Titingan berkata, pelbagai inisiatif dan peruntukan disediakan oleh kerajaan negeri untuk menjalankan gerak kerja dakwah di seluruh Sabah.

Katanya, semua badan bukan kerajaan (NGO) termasuklah yang berkaitan hal ehwal Islam terus diberikan bantuan supaya mereka mudah menjalankan aktiviti yang memberi manfaat kepada semua masyarakat.

“Saya percaya Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor sentiasa menyediakan peruntukan untuk aktiviti keagamaan termasuklah persatuan mualaf yang ada di negeri ini.

“Justeru, saya yakin peranan NGO sangat diperlukan dalam membantu kerajaan melaksanakan aktiviti yang memberi manfaat kepada masyarakat secara keseluruhannya,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Apas berkata demikian ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Mualaf Tawau, di sini hari ini.

Menurutnya, usaha Persatuan Mualaf Tawau yang bergerak aktif mengembangkan visi, misi dan aspirasinya perlu diberikan penghargaan oleh semua pihak.

“Sememangnya bukan mudah untuk menggerakkan sesuatu persatuan tanpa ada pengorbanan daripada semua pihak bagi memastikan kejayaan sesuatu perancangan yang telah dibuat.

“Saya percaya sebarang perancangan dibuat dan yang sedang dilaksanakan boleh mencapai kejayaan sekiranya mendapat komitmen daripada semua pihak,” katanya.

Katanya, saudara baharu juga perlu berusaha memastikan diri mereka dapat memahami agama Islam secara menyeluruh.

“Kelas-kelas bimbingan saudara baharu yang diwujudkan oleh persatuan seperti kelas mingguan dan kelas al-Quran dapat digunakan semaksimanya oleh semua.

“Sekiranya kelas bimbingan ini dapat digunakan semaksimanya, saya yakin dan percaya semakin ramai saudara baharu dapat melaksanakan ajaran Islam dengan sempurna,” katanya.

Nizam turut menyeru semua saudara baharu yang masih belum menjadi ahli Persatuan Mualaf Tawau perlu mengambil kesempatan ini kerana banyak manfaat yang disediakan menerusi persatuan.

“Melalui persatuan ini, golongan mualaf dapat bimbingan berkaitan agama Islam dengan lebih teratur dan dapat mengelak daripada fahaman yang terpesong,” katanya.

Terdahulu, Nizam turut menyampaikan bantuan sebanyak RM5,000 untuk kegunaan aktiviti Persatuan Mualaf Tawau akan datang.

— Hamzah Sanudin