KOTA KINABALU: Sepanjang tempoh enam bulan iaitu Januari hingga Jun 2023 peruntukan-peruntukan kecil yang paling banyak diluluskan oleh Kementerian Ekonomi adalah dari daerah-daerah miskin yang dipohon oleh pejabat-pejabat seluruh Negeri Sabah, kata Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.

Beliau berkata, pihaknya telah berbincang dengan pimpinan wakil rakyat daripada daerah-daerah yang termiskin ini dan ada beberapa pendekatan yang segera telah dibuat contohnya memastikan bahawa mereka diberi keutamaan dalam permohonan projek-projek kecil.

“Selain daripada kemudahan Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) yang telah kami umumkan. Sebenarnya dari sepanjang tempoh Januari hingga Jun 2023, setakat ini peruntukan projek kecil dari Kementerian Ekonomi paling tinggi memang diberikan kepada daerah-daerah msikin di Sabah untuk membolehkan mereka menjalankan kerja-kerja infrastruktur dan sebagainya,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Program Sesi Libat Urus (SLU) Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Kedua Belas 2021-2025 (RMKe-12) bersama Kerajaan Negeri Sabah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini hari ini.

Beliau turut menjelaskan bahawa melalui IPR juga ada beberapa projek berkolompok pada skala negeri yang telah dikenal pasti dan ini akan berjalan cuma kita juga kena menerima hakikat bahawa ada situasi yang unik hanya di Sabah kerana kebanyakan keluarga yang miskin ini mereka tinggal jauh daripada sesama sendiri.

Katanya, kadang-kadang mereka (miskin) dipisahkan dari segi logistik jadi ia lebih mencabar untuk menjalankan program-program ekonomi berkelompok yang ada lebih banyak peluang untuk membantu dari segi kemampanan ekonomi.

“Sebab itu peruntukan untuk membantu keluarga secara individu itu akan diteruskan dan mereka akan terus dikenal pasti untuk mengusahakan perniagaan kecil dan peruntukan itu adalah sebahagian daripada peruntukan RM750 juta yang diperuntukkan untuk membasmi kemiskinan tegar dan kemiskinan di negara ini.

“Cuma cabaran itu lebih besar kita perlukan bantuan daripada penerima-penerima ini supaya mereka mengambil peluang itu, cabaran kami di peringkat pelaksana ialah tidak semua yang ada dan mendapat peluang ini yang mahu turut serta kerana bagi mereka daripada saya mengusahakan perniagaan baik saya terima bantuan bulat-bulat jadi ini cabaran untuk dapatkan mereka mengambil inisiatif ini.

“Sebab itu kita mahu mereka berkumpul bersama kerana jika berkelompok itu selalunya tekanan dan sebagainya mereka akan lebih kekal dalam sesuatu usaha itu, tapi di Sabah memang ada cabaran itu jadi kita menggunakan semua kaedah yang boleh untuk kita bantu,” jelasnya.

Ditanyakan mengenai sasaran untuk keluarkan daerah-daerah termiskin di Sabah , Rafizi berkata, perkara itu perlu perhalusi dalam kajian KSP dan RMKe-12.

“Ini kerana bukan masalah yang boleh diselesaikan dalam tempoh enam bulan, dan ia sesuatu yang kita perlu pastikan program-program itu yang memang insiatif yang mengambil masa bertahun-tahun, jadi sementara saya boleh sebut sasaran itu dan ini saya mahu pastikan ia betul-betul keluar dari kemiskinann dan ia proses yang panjang, kalau perkara ini boleh dibuat dalam masa singkat ataupun sasaran yang mudah saya rasa kita bercakap mengenai perkara itu sekarang, ini masalah yang berdekad-dekad,” katanya.

Dalam pada itu, Rafizi berkata, ada baiknya sekarang tumpuan bersepadu daripada Kerajaan Persekutuan sehinggalah kepada Kerajaan Negeri khususnya dalam aktiviti ekonomi yang sesuai untuk kumpulan sasar berkenaan.

“Insya Allah dengan beberapa tumpuan daripada aktiviti ekonomi yang sesuai dengan mereka macam saya ulang berkali-kali tadi industri pemakanan, sumber keterjaminan makanan, yang itu kalau kita ambil masa sedikit lama untuk membinanya, saya ingat akan ada peluang yang lebih untuk membebaskan mereka dari kemiskinan,” tegas beliau.

— TAMAT

Previous articleSemak semula Enakmen Hutan 1968 untuk klasifikasi baharu hutan simpan komuniti – Hajiji
Next articleEkonomi Sabah dijangka mengalami pemulihan sehingga lima peratus – Hajiji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here