Home » Wanita Gagasan Rakyat perlu peka isu orang muda-Redonah
Uncategorized

Wanita Gagasan Rakyat perlu peka isu orang muda-Redonah

Redonah berkata gerak kerja kepimpinan Wanita Gagasan di semua peringkat perlu diperkukuhkan melalui program penambahan ahli dan latihan persediaan jentera pilihan raya.

MEMBAKUT: Seluruh kepimpinan Wanita Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) diminta supaya bersikap proaktif dengan mendekati golongan muda agar lebih menyelami keperluan serta isu generasi berkenaan.

Ketua Wanita Gagasan Rakyat Sabah, Datuk Redonah Bahanda berkata, mereka yang bakal keluar mengundi merupakan generasi penentu kepada kemenangan sesebuah parti pada Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.  


Sehubungan itu katanya, setiap cawangan dan bahagian perlu kerap turun padang menemui golongan berkenaan daripada semasa ke semasa.


“Setiap wanita bahagian dan cawangan juga perlu bergerak dari awal bagi menambah keahlian kerana ini adalah nadi kemenangan kita pada pilihan raya akan datang.


“Ketua-ketua Wanita Gagasan Rakyat bahagian perlu memastikan agar jentera mereka telah disiap-siagakan, kenal pasti setiap ahli kita kerana dengan kelebihan satu undi sahaja akan menentukan kemenangan mahupun sebaliknya,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berjumpa dengan ahli jawatankuasa Wanita Gagasan Rakyat bahagian Membakut dan penyerahan watikah pelantikan jawatankuasa Wanita di Kampung Pimping kelmarin.


Turut hadir Naib Ketua Wanita Gagasan Rakyat, Aziah Atoh dan Ketua Penerangan Gagasan Rakyat, Anna Bell Perian; serta ahli-ahli jawatankuasa Wanita Gagasan Rakyat bahagian Membakut.


Menurut Redonah lagi, Wanita Gagasan Rakyat bahagian wajar memberi tumpuan kepada aktiviti gerak kerja berpasukan dalam memperkukuh parti dan menyantuni rakyat.


Tambahnya, gerak kerja kepimpinan Wanita Gagasan di semua peringkat perlu diperkukuhkan melalui program penambahan ahli dan latihan persediaan jentera pilihan raya.


Beliau berkata, bagi menarik keahlian baharu, mereka (wanita) seharusnya terlebih dahulu mendekati rakyat dengan apa cara sekali pun.

“Wanita Gagasan Rakyat mesti mampu menghayati denyut nadi rakyat dan mesti mengetahui apa sahaja masalah dan keperluan rakyat.


“Bukan sekadar itu, kita mesti dilihat kumpulan yang berusaha menyelesaikan masalah rakyat dan mesti dilihat berjaya menyelesaikan masalah itu. Hal ini kerana rakyat hari ini sudah bijak. Mereka pandai menilai kumpulan mana yang bekerja untuk mereka.


“Mereka (wanita) juga terus memantapkan gerak kerja dalam aspek pembentukan jaringan kemasyarakatan akar umbi bagi membela dan menjaga kebajikan rakyat. Ini bagi memastikan Wanita Gagasan mampu memainkan peranan untuk memantau dasar kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dapat dilaksanakan dengan optimum dan sampai ke sasaran,” tegas beliau.


Redonah menggesa pengundi muda yang berumur 18 tahun ke atas yang didaftarkan secara automatik harus didekati. Wanita Gagasan Rakyat mesti merencana strategi memikat hati pengundi-pengundi muda ini.

Liza Din