Home » Minggu PMKS perlu dimanfaatkan oleh peniaga – Hajiji
Uncategorized

Minggu PMKS perlu dimanfaatkan oleh peniaga – Hajiji

RASMI: Jeffrey menyempurnakan gimik perasmian majlis berkenaan.

KOTA KINABALU: Usahawan baharu dan sedia ada perlu memanfaatkan sepenuhnya Minggu Perusahan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) untuk meningkatkan serta meluaskan perniagaan mereka.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata, penganjuran Minggu PMKS juga mampu menjadi platform sesuai bagi membawa produk atau perkhidmatan luar bandar terlibat dengan aktiviti padanan perniagaan serta memperluaskan jaringan perniagaan untuk menceburi pasaran baharu.

“Justeru, Minggu PMKS yang diadakan setiap tahun ini boleh dimanfaatkan oleh komuniti PMKS atau ‘business professionals’ yang berminat dalam mencari peluang perniagaan mereka.

“Dalam masa sama, program ini juga memberi pendedahan kepada usahawan baharu atau sedia ada mengenai peluang pembiayaan, program pembangunan sektor berkaitan dan sesi pemadanan perniagaan bagi meluaskan pasaran perniagaan mereka.

“Ia juga sejajar dengan usaha kerajaan yang kini giat membangunkan PMKS selepas tempoh pandemik yang lalu,” katanya sempena Majlis Perasmian Penutupan Minggu Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) Zon Sabah bersempena Minggu Keusahawanan Negara (MUN) 2023 di sini pada Ahad.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan.

Hajiji melahirkan rasa gembira kerana sempena Minggu Usahawan Negara dan Minggu PMKS ini, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) dan agensi dibawahnya bersedia untuk melatih, menawarkan pembiayaan kewangan, kursus berkaitan bagi memastikan PMKS berkeupayaan memasarkan produk mereka dengan lebih efisien serta kebolehpasaran diperingkat pasaran domestik atau luar negara.

“Sudah tentu pelbagai pengisian sempena Minggu PMKS ini, akan memastikan PMKS di negeri ini lebih berdaya saing. Bagi PMKS yang berjaya menembusi pasaran antarabangsa, saya berpesan agar sentiasa menjaga kualiti dan kepatuhan piawaian yang ditetapkan oleh pelbagai negara.

“Dalam era moden pada masa ini, PMKS juga perlu mengaplikasikan teknologi dalam perniagaan mereka, bukan sahaja dari segi pengeluaran produk tetapi juga perlu digunakan untuk memasarkan produk mereka.

“Saya mahu semua PMKS khususnya di Sabah sentiasa melengkapkan diri dengan teknologi terkini, meningkatkan kualiti produk dan pembungkusan mereka agar mampu bersaing dengan produk dari luar,” katanya.

Beliau berkata, PMKS juga perlu bersedia mengharungi cabaran pematuhan amalan Environment, Social, Governance (ESG) dalam ekosistem peniagaan bermula pada tahun ini.

“Walaupun ESG masih di peringkat awal pelaksanaan, namun ia akan menjadi tonggak utama untuk mengukur kemampuan PMKS dalam membina tenaga kerja yang kukuh dan menambah peluang perniagaan termasuk ke luar negara.

“Ia juga akan memastikan PMKS dapat menembusi rantaian bekalan firma besar dan syarikat multinasional dalam serta luar negara yang meminta pengeksport mempunyai garis masa bagi memenuhi kepatuhan ESG untuk pemasaran pembekalan produk serta perkhidmatan,” katanya.

Dalam pada itu, Hajiji berharap program ini dapat menarik penglibatan usahawan dari golongan belia, asnaf dan Orang Kurang Upaya (OKU) untuk terlibat dalam aktiviti keusahawanan.

“Program seperti ini adalah satu platform terbaik memperkasakan usahawan belia, asnaf dan OKU di negeri ini,” katanya.

Yap Siong Han