Home » Program O2 bantu keperluan perubatan rakyat
Uncategorized

Program O2 bantu keperluan perubatan rakyat

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor melakukan gimik pelancaran Program Oksigen (02) Untuk Rakyat #SharingIsCaring di Dewan Bankuasi, Menara Kinabalu, Kota Kinabalu, hari ini.

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri memperkenalkan Program Oksigen (O2) Untuk Rakyat #SharingIsCaring bagi memenuhi keperluan rawatan perubatan rakyat yang kurang berkemampuan di Sabah.


Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, usaha itu akan dilaksanakan melalui Yayasan Kebajikan Sabah (YKS) dan Sabah Energy Corporation (SEC). 


Katanya, program itu dilaksanakan kerana kerajaan sedar bahawa peralatan mesin dan tangki oksigen tidak mampu dimiliki oleh semua pesakit kerana harganya yang mahal. 


“Bekalan peralatan sedia ada di hospital juga tidak mencukupi dan pesakit juga terpaksa berulang alik ke hospital bagi mendapat rawatan. 


“Selain itu, masih ramai lagi individu di luar sana yang tidak berkemampuan dan amat memerlukan perkhidmatan itu, yang mana mereka tidak berdaftar dengan Jabatan Kesihatan.


“Berdasarkan keperluan itu, Program Oksigen Untuk Rakyat #SharingIsCaring ini diperkenalkan.


“Usaha murni ini tercetus atas keprihatinan kerajaan negeri melalui YKS dan SEC bertujuan membantu rakyat negeri ini yang kurang berkemampuan dan memerlukan bantuan peralatan oksigen,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika melancarkan Program O2 Untuk Rakyat #SharingIsCaring di sini, hari ini.


Hajiji dimaklumkan sepanjang tahun 2022 sehingga Januari 2023, Jabatan Kesihatan Negeri Sabah mencatatkan sebanyak 74 kes pesakit di Sabah yang memerlukan bantuan mesin oksigen. Manakala 11 pesakit lagi memerlukan bantuan tangki oksigen.


“Daripada 74 kes pesakit yang memerlukan bantuan mesin oksigen tersebut, seramai 36 orang pesakit direkodkan di Zon Kota Kinabalu, 15 orang di Zon Sandakan, 14 orang di Zon Tawau, tujuh di Zon Keningau dan dua di Zon Beaufort.


“Manakala, bagi 11 keperluan tangki oksigen pula, seramai enam orang pesakit direkodkan di Zon Kota Kinabalu dan lima orang di Zon Sandakan,” katanya.


Menurutnya, selain bekerjasama dengan jabatan kesihatan, beliau mahu pemimpin masyarakat seperti Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) di seluruh Sabah membantu menguar-uarkan perkhidmatan itu kepada mereka yang memerlukannya. 


Hajiji berkata, menerusi program ini, peralatan mesin oksigen dan tangki oksigen ditempatkan di hospital kerajaan dan diberikan secara pinjaman dengan dikawal selia oleh jabatan kesihatan.


“Bantuan ini diberikan kepada semua rakyat yang memerlukannya tanpa mengira bangsa, agama dan latar belakang.


“Pelaksanaan program itu adalah bertepatan dengan konsep dan pendekatan Malaysia Madani yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri melalui penerapan enam rukun teras iaitu Kemampanan, Kesejahteraan, Daya Cipta, Hormat, Keyakinan dan Ihsan. 


“Dalam konteks ini, aspek kesejahteraan dan kesihatan rakyat telah dijadikan dimensi pengukur kadar kemiskinan bagi melihat tahap pencapaian negara ke arah mewujudkan sebuah negara Madani yang menjadi impian kita semua, insha-Allah.


“Di bawah Hala Tuju Sabah Maju Jaya, aspek kesejahteraan rakyat juga telah diberikan penekanan utama. Penubuhan YKS juga adalah satu platform kerajaan negeri untuk membantu dan mendekati golongan rakyat Sabah yang memerlukan bantuan dan perhatian secara khusus,” tegasnya.


Hajiji yang juga Pengerusi YKS turut menggesa semua pihak sama ada jabatan atau agensi kerajaan, Badan-Badan Berkanun, Syarikat-Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan Badan-Badan Korporat untuk terus memberi sokongan kepada YKS dalam membantu golongan kurang berkemampuan dan berkeperluan khas di Sabah.


Katanya, cabaran utama yang dihadapi dalam usaha negara menggapai kesejahteraan rakyat secara maksima ialah kurangnya fasiliti dan kekangan peruntukan bagi menampung keperluan rakyat di negeri ini. 


Beliau berkata, penglibatan dan sokongan padu daripada semua pihak amatlah diharapkan untuk membantu kerajaan negeri mencapai sasaran bagi mewujudkan sebuah negara Madani dan Sabah Maju Jaya. 
 

— Yap Siong Han