Home » Kerajaan Negeri tidak hutang RM130 juta kepada pekerja Sabah Forest Industries – Masidi
Uncategorized

Kerajaan Negeri tidak hutang RM130 juta kepada pekerja Sabah Forest Industries – Masidi

Masidi mewakili Ketua Menteri pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Petronas di Pelabuhan Magellan Sutera, Khamis.

Kota Kinabalu: Kerajaan Negeri tidak berhutang RM130 juta sebagai pampasan kepada bekas pekerja Sabah Forest Industries (SFI), kata Menteri Kewangan Negeri Datuk Seri Masidi Manjun.


“Tidak ada. Setahu saya, tiada. Kalau ada, kenapa kita simpan (dan tidak beri)… SFI yang dipinjam, saya rasa lebih RM100 juta, daripada Bank Pembangunan Sabah (SDB),” katanya. SDB dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Sabah.


Beliau ditanya mengenai pampasan yang sepatutnya menjadi penyelesaian pembayaran gaji tertunggak dan pampasan kepada semua bekas pekerja SFI.


Masidi mewakili Ketua Menteri pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Petronas di Pelabuhan Magellan Sutera, Khamis.

Seorang bekas pekerja SFI, Jeffridin Baudi, membangkitkan perkara itu semula Rabu.

“Ini adalah rungutan kami pada masa ini sebagai tambahan kepada penyelesaian bayaran gaji tertunggak dan pampasan yang sepatutnya dibayar kepada semua bekas pekerja SFI sekiranya pampasan RM130 juta dibayar,” katanya ketika mengulas mengenai pemotongan bekalan elektrik kepada Kompleks SFI di Sipitang yang turut menjejaskan bekalan air paip mereka.


Dilaporkan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) memutuskan bekalan ke kuarters itu pada 2 Mei kerana RM324,965.45 yang belum dijelaskan.

Pemotongan bekalan elektrik itu turut menjejaskan dua tadika dan sebuah sekolah untuk pelajar berkeperluan khas di sana.

Dilaporkan juga elektrik prabayar dicadangkan sebagai pilihan bagi kuarters yang sudah seminggu terputus bekalan elektrik.


Pada 16 Januari tahun ini, Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Datuk Abidin Madingkir berkata Kerajaan Negeri telah mengambil tindakan atas belas kasihan membantu pekerja sejak 2019 dan semasa pandemik Covid-19.


Ini termasuk pembayaran gaji dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), dengan pembayaran terkini sebanyak RM798,000 ke atas bil elektrik yang ditanggung oleh bekas pekerja SFI.


“Walaupun Kerajaan Negeri bersimpati dengan nasib mereka, adalah tidak lestari bagi kerajaan untuk menyelesaikan kesusahan mereka dalam jangka panjang,” kata Abidin.


Para pekerja itu, katanya, telah diberhentikan oleh bekas majikan mereka, pengilang pulpa dan kertas berpangkalan di India, Ballarpur Industries Ltd yang telah berada dalam Receivership sejak 2017.


Sementara menunggu pengaktifan semula kilang oleh syarikat konsesi baharu, bekas pekerja telah dinasihatkan untuk melihat perkara itu secara realistik dan mencari pekerjaan alternatif.


Kerajaan Negeri telah mengenakan syarat untuk syarikat konsesi baharu itu membuka operasi dalam tempoh dua tahun, kata Abidin, sambil menambah bekas pekerja itu boleh memohon untuk bekerja di syarikat baharu itu.


Beliau berkata Pegawai Daerah Sipitang telah diarahkan untuk berhubung dan memberi kemas kini kepada bekas pekerja SFI.

Larry Ralon