Kota Kinabalu: Surat perjanjian ditandatangani bersama Parti Warisan (Warisan) tidak menyebut tentang keperluan mengosongan jika keluar parti.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Petagas, Datuk Awang Ahmad Sah Sahari berkata, jika Warisan ingin mendapatkan perintah mahkamah untuk meminta Adun yang keluar parti untuk mengosongkan kerusi, itu terserah kepada mereka.


Katanya, beliau tidak risau sekiranya Warisan ingin mengenakan tindakan saman terhadap bekas Adun keluar parti seperti dirinya.
Beliau berkata, kandungan surat perjanjian yang ditandatangani hanya untuk menjadi calon dan menyatakan taat setia kepada parti. Ia tidak menyebut tentang perlu mengosongkan kerusi sekiranya keluar parti.

Menurut Ahmad Sah, surat tersebut juga tidak menyebut apa-apa mengenai bon yang perlu dibayar sekiranya Adun keluar daripada Warisan.
“Kita tiada tandatangan bon, kita cuma tandatangan untuk jadi calon dan berjanji setia kepada parti,” katanya ketika ditemui pada Khamis.


Beliau yang kini menyertai Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) berkata, terpulang kepada Warisan jika ingin mengambil tindakan di mahkamah dan terserah kepada mahkamah untuk membuat keputusan.


“Kalau Warisan mahu ambil tindakan terhadap saya atau mana-mana wakil rakyat yang telah berpindah, itu urusan mereka dengan mahkamah,” katanya.


Mengulas lanjut, beliau mendakwa semasa pilihan raya banyak keputusan dibuat oleh Warisan tidak begitu baik. Itu menyebabkan beliau memutuskan untuk meninggalkan parti selepas mengambil kira apa yang terbaik untuk rakyat di kawasannya.


Jelasnya, sejak keluar dari Warisan pada 27 Februari lalu, beliau belum menerima sebarang surat saman daripada Warisan.


Pada 20 Julai lalu, Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menyatakan, Warisan dalam proses memfailkan tindakan saman terhadap 10 bekas Adun yang melanggar syarat perjanjian ditandatangani semasa menjadi calon Pilihan Raya Negeri (PRN) 2020.


Tindakan saman itu diambil berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap kes bekas Ahli Parlimen Ampang, Datuk Zuraida Kamarudin yang diperintahkan untuk membayar bon berjumlah RM10 juta kepada PKR kerana keluar parti.


Adun lain yang keluar dari Warisan termasuk Datuk Dr Yusof Yacob (Sindumin), Datuk Mohamaddin Ketapi (Segama), Datuk Peter Anthony (Melalap), Datuk Juil Nuatim (Limbahau), Rina Jainal (Kukusan), Norazlinah Arif (Kunak), Mohammad Mohamarin (Banggi), Ben Chong (Tanjung Kapor) dan George Hiew (Karamunting).

Agust Dean

Previous articlePerkasa pengunaan UAV, perhebat operasi kawalan keselamatan di ESSCOM – Hajiji
Next articleRevival of Sabah Paddy Board: To increase rice self-sufficiency level and reduce imports

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here