Kota Kinabalu: Setiausaha Agung Gabungan Rakyat Sabah (GRS) Datuk Seri Masidi Manjun berharap akan wujud kestabilan politik di Sabah selepas Dewan Undangan Negeri meluluskan Rang Undang-Undang Anti Lompat Parti.

Sambil menegaskan bahawa kestabilan amat penting dan rakyat Sabah berhak mendapatnya, beliau berkata Sabah sudah banyak kali rugi dari segi inisiatif semata-mata kerana ahli politik menghabiskan banyak masa untuk saling bertikai dan bukannya berkhidmat untuk Negeri.


Menteri Kewangan Negeri itu berkata, isunya bukan parti mana yang berkuasa.


“Intinya adalah parti yang diberi mandat oleh rakyat Sabah diberi ruang untuk berkhidmat kepada Negeri dan melakukan apa yang sepatutnya mereka lakukan,” katanya ketika merasmikan Majlis Pelancaran Logo dan Tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2023 Peringkat Negeri Sabah 2023, di sini, Sabtu.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor baru-baru ini mengucapkan terima kasih kepada semua 75 Ahli Dewan Undangan Negeri yang menyokong Rang Undang-undang Perlembagaan Sabah (Pindaan) 2023 mengenai anti-lompat parti.


Beliau berkata, kelulusan RUU itu dengan sokongan semua Adun yang hadir pada persidangan Dewan Undangan Negeri pada Khamis lalu menunjukkan wakil rakyat negeri itu mengamalkan prinsip Dewan itu untuk kepentingan rakyat dan Negeri.

Katanya, pindaan perlembagaan yang diluluskan itu akan diwartakan dalam tempoh beberapa hari atau minggu kerana ia perlu dibentangkan dan diteliti oleh Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin.


“Saya ingin menjelaskan dengan jelas bahawa semua Adun Sabah menyokong kelulusan Rang Undang-Undang itu. Bagaimanapun, pemimpin pembangkang menolak pemansuhan Perkara 7(6) untuk membenarkan mana-mana ahli Dewan dilantik sebagai Ketua Menteri jika orang itu mendapat kepercayaan majoriti Dewan.

Orang itu tidak semestinya menjadi ketua parti politik yang mempunyai wakil rakyat terbanyak,” katanya.


Masidi berkata keputusan yang diambil oleh pemimpin pembangkang itu mungkin disebabkan salah faham.


“Kita telah berkata semasa persidangan Dewan bahawa jika ada keperluan untuk berbuat demikian, kita boleh membentuk jawatankuasa pilihan untuk menelitinya (isu) sama ada terdapat keperluan untuk mengembalikan Perkara itu,” tambahnya.


Sebelum ini, Perkara tersebut menyatakan bahawa pemimpin parti politik yang telah memenangi majoriti kerusi Dewan Undangan Negeri dianggap sebagai ahli Dewan yang berkemungkinan mendapat kepercayaan (dan dipilih sebagai Ketua Menteri).

Sementara itu, Masidi, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Induk Sambutan Hari Kebangsaan 2023 Peringkat Negeri Sabah, berkata pihak syarikat swasta harus memainkan peranan dalam usaha untuk memastikan lebih banyak Jalur Gemilang dikibarkan terutama ketika sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia tidak lama lagi.

Beliau berkata tanggungjawab memastikan Jalur Gemilang dikibarkan tidak sepatutnya diletak pada bahu agensi kerajaan semata-mata, sebaliknya semua pihak perlu berganding bahu bagi merealisasikan matlamat itu.


“Pihak berkuasa tempatan seolah-olah perlu mengingatkan pihak swasta untuk buat kerja yang sama (kibar Jalur Gemilang), saya tahu mereka (swasta) sibuk tetapi sekurang-kurangnya sekali setiap tahun bukan berat untuk semua orang kibarkan bendera (Jalur Gemilang) untuk tunjuk kita sayang akan negara ini.


“Bagi saya negara ini tempat terbaik untuk tinggal di dunia ini, saya berkesempatan tinggal di banyak tempat tetapi kalau tuhan izinkan saya ingin tinggal dan mati di negara saya sendiri kerana sayang kepada negara kita ini,” katanya.


Masidi berkata tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia iaitu “Malaysia Madani: Tekad Perpaduan Penuhi Harapan” memberikan seruan kepada rakyat Malaysia untuk bersatu dengan bersungguh-sungguh bagi mencapai harapan negara dan diri sendiri.


“Logo dan tema itu penting tetapi yang lebih penting sikap diri kita sebagai rakyat Malaysia, ini kerana logo dan tema itu boleh bertukar hampir setiap tahun tetapi sikap dan hati kita tetap kekal sebagai rakyat yang sayang dan bangga dengan negara kita Malaysia,” katanya.


Beliau berkata Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia memainkan peranan penting dalam memupuk semangat sayang dan cintakan negara, justeru rakyat khususnya dalam kalangan generasi muda harus bersama-sama meraikan sambutan itu.


Hadir sama pada majlis itu adalah Pengarah Jabatan Penerangan Negeri Sabah Jainisah Mohd Noor.

Nikko Fabian

Previous articleHajiji hadir tayangan ‘Anwar, the Untold Story’
Next articleKerajaan negeri beri galakan NGO anjur program kebajikan – Nizam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here