TAWAU: Ketua Penerangan Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat), Datuk Nizam Abu Bakar Titingan menyatakan bahawa sokongan rakyat terhadap Parti Warisan (WARISAN) semakin suram sejak akhir-akhir ini.


Katanya, Presiden WARISAN, Datuk Seri Panglima Mohd Shafie Apdal ketika ini sudah tidak mendapat kepercayaan dan ditolak oleh rakyat.


“Sokongan ahli dan pemimpin WARISAN sendiri juga semakin pudar menyebabkan ramai yang bertindak keluar parti.


“Malah, di kawasan Parlimennya di Semporna juga, ramai ahli dan pemimpin di beberapa cawangan WARISAN sudah mengumumkan menyertai komponen Gabungan Rakyat Sabah (GRS),” katanya.


Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Apas, berkata demikian ketika ditemui media dalam program ‘Mangrove Tree Planting’, di sini hari ini.


Menurutnya, kenyataan Shafie yang menafikan tindakan 3,400 pemimpin dan ahli daripada 69 cawangan WARISAN Semporna keluar parti juga hanya mahu menutup kelemahan dirinya sahaja.


“Shafie seolah-olah tidak menyedari bahawa WARISAN sememangnya sudah tidak lagi menjadi pilihan rakyat di Sabah.


“Dia (Shafie) sebenarnya tahu, hampir semua kawasan di negeri ini termasuk di Semporna sudah menolak WARISAN dan ingin bersama dengan kerajaan yang ada,” katanya.


Nizam yang juga Pembantu Menteri Kepada Ketua Menteri Sabah berkata, dia sendiri sudah berhubung dengan pihak yang menyertai Gagasan Rakyat termasuk bekas Naib Ketua Bahagian WARISAN Semporna.


“Saya juga difahamkan sebenarnya ahli dan cawangan WARISAN yang ingin menyertai Gagasan Rakyat masih ramai.


“Kita dapat lihat semakin hari sokongan WARISAN di Sabah semakin malap disebabkan rakyat sudah mula menyedari hanya kerajaan negeri sekarang dapat membela rakyat,” katanya.

Hamzah Sanudin

Previous articleGRS kekal terajui Kerajaan Sabah sehingga PRN17, kata Dr Jeffrey
Next articleAhli 75 cawangan pelbagai parti politik DUN Lamag sertai Gagasan Rakyat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here