Home » ‘Idea bagus, tapi ia adalah mengenai keberkesanan’ – Masidi
Uncategorized

‘Idea bagus, tapi ia adalah mengenai keberkesanan’ – Masidi

Masidi berkata demikian ketika ditanya mengenai cadangan Ahli Parlimen Tuaran Datuk Seri Wilfred Madius Tangau supaya BHESS dinaik taraf kepada kementerian penuh dengan ketua setiausahanya sendiri.

KOTA KINABALU: Menteri Kewangan Negeri Datuk Seri Masidi Manjun berkata walaupun menaik taraf Bahagian Hal Ehwal Sabah dan Sarawak (BHESS) kepada kementerian penuh adalah idea yang baik, ujian muktamad adalah sejauh mana keberkesanannya.

“Ya, saya fikir ia idea yang bagus tetapi akhirnya ia adalah mengenai keberkesanannya. Adakah ia akan lebih berkesan apabila ia dipanggil kementerian dengan sendirinya, atau adakah kita masih akan menerima perkhidmatan tidak memuaskan?”

Masidi berkata demikian ketika ditanya mengenai cadangan Ahli Parlimen Tuaran Datuk Seri Wilfred Madius Tangau supaya BHESS dinaik taraf kepada kementerian penuh dengan ketua setiausahanya sendiri.

“Saya fikir ini semua tentang keberkesanan; anda boleh memanggil mana-mana kementerian dengan apa-apa nama, tetapi semuanya bergantung kepada keberkesanannya,” kata Masidi kepada pemberita selepas majlis pelancaran Minggu Teknologi Perniagaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah di sini pada Khamis.

“Bagi kita di Sabah, ramai yang memperjuangkan pewujudan kementerian seperti kesihatan dan pendidikan, kan?“Namun begitu, pada pendapat saya, mesti ada sumber kuasa, kuasa yang betul, untuk membolehkan anda melaksanakan tugas anda dengan baik, dan itu (Kesihatan dan Pendidikan) kini berada di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan, kan?

“Undang-undang itu juga datang daripada Kerajaan Persekutuan. Melainkan dan sehingga kita mempunyai undang-undang yang memberi kuasa kepada kita, maka tidak banyak perbezaan sama ada anda mahu memanggilnya kementerian pendidikan atau kesihatan, atau apa sahaja. “

“Pada asas yang sama, jika anda bertanya soalan tentang menjadi kementerian penuh, ya saya fikir ia adalah idea yang baik tetapi akhirnya ia mengenai keberkesanannya, adakah ia lebih berkesan selepas ia dipanggil kementerian dengan sendirinya atau akan kami masih menerima perkhidmatan yang tidak menepati jangkaan,” katanya.

Dalam perkara lain, Masidi berkata bahawa mereka telah menerima garis panduan dasar itu tetapi masih belum menghadamnya sepenuhnya.

“Apabila sudah siap, saya percaya kami akan maklumkan kepada anda, tetapi keseluruhan idea itu pada asasnya untuk memudahkan proses membuat keputusan yang lebih pantas,” katanya ketika ditanya mengenai cadangan Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Shahelmey Yahya bahawa dana persekutuan yang masuk untuk projek pembangunan bernilai RM50 juta atau kurang dipindahkan terus ke Kumpulan Wang Amanah Negeri.

Sherell Jeffrey