Home » Maijol hargai sumbangan KEMAS memperkasakan pendidikan awal kanak-kanak di Kota Marudu
Politik

Maijol hargai sumbangan KEMAS memperkasakan pendidikan awal kanak-kanak di Kota Marudu

Ketika berucap di majlis itu, Maijol mengakui peranan penting KEMAS dalam menyediakan pendidikan awal berkualiti melalui program Tabika dan Taska.

KOTA MARUDU – Ketua Bahagian Gagasan Rakyat Bandau (PGRS) Datuk Maijol Mahap menzahirkan penghargaan kepada KEMAS atas sumbangan  mereka dalam memerkasakan pendidikan awal kanak-kanak di Kota Marudu.

Maijol, yang juga merupakan Ahli Majlis Tertinggi (AMT) PGRS berkata demikian Ketika menghadiri majlis berprestij Hari Potensi KEMAS Kanak-Kanak Tabika/Taska, Zon 1 di Kota Marudu.

Hari Potensi KEMAS, yang merangkumi pertandingan bakat dan aktiviti sukan, menjadi platform yang cemerlang untuk mencungkil dan membina bakat kanak-kanak sejak usia muda.

Ketika berucap di majlis itu, beliau mengakui peranan penting KEMAS dalam menyediakan pendidikan awal berkualiti melalui program Tabika dan Taska.

“Saya tertarik dengan pelbagai aktiviti seperti sukan, cerita dongeng, ucapan, dan tarian yang menggalakkan kanak-kanak untuk menyuarakan diri dengan keyakinan dan kreativiti”, kata Maijol.

Komitmen KEMAS untuk memodenkan pendidikan awal turut terlihat melalui pengenalan kemudahan digital di Tabika dan Taska. Penyediaan pendigitalan, termasuk televisyen, komputer riba, dan wifi, serta latihan bagi guru-guru Tabika untuk menghasilkan video pengajaran yang menarik, memastikan kanak-kanak menerima pengalaman pembelajaran yang berdaya guna.

Maijol juga turut menyatakan sokongan kepada penekanan pembangunan bahasa dalam Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK). Beliau percaya bahawa menguasai bukan sahaja Bahasa Malaysia, tetapi juga Bahasa Inggeris adalah penting, kerana Bahasa Inggeris merupakan bahasa global untuk berkomunikasi dan bertukar ilmu pengetahuan. KSPK menekankan pendekatan pembelajaran menyeluruh, merangkumi bahasa dan literasi, matematik, sains, pembangunan fizikal, seni kreatif, dan pembangunan sosial dan emosi.

“Pelaburan dalam pendidikan awal kanak-kanak adalah pelaburan bagi masa depan negara.

“Saya yakin KEMAS akan terus mencapai misi dan visinya, mencipta masa depan yang lebih cerah untuk negara dengan menghasilkan generasi muda yang berbakat, berdaya saing, dan berjaya”, kata Maijol lagi.

Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Ketua Pengarah KEMAS Tuan Ahmad Kamal Idris bin Mohd Nawawi, Pengarah KEMAS Sabah Tuan Ahmad Fakrul Azman bin Muhammad Radzi, Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) N6 Bandau Tuan Sharif Kadah bin Sharif Osman, Pegawai KEMAS Daerah Kota Marudu Tuan Nazli, Pegawai KEMAS Daerah Kudat Tuan Suranzi dan Pegawai KEMAS Daerah Kota Belud Tuan Norazher serta beberapa AJK Bahagian Gagasan Rakyat N6 Bandau dan pemimpin masyarakat.

TAMAT