Home ยป Sabah fokus transformasi teknologi hijau
Berita Gagasan Rakyat Politik

Sabah fokus transformasi teknologi hijau

Hajiji.Phoong, Annuar dan tetamu kehormat lain menghadiri majlis penyerahan Perjanjian Induk atau 'Heads of Agreement' daripada Sabah Energy Corporation Sdn Bhd (SEC) kepada Esteel Enterprise Sabah Sdn Bhd (Esteel Sabah) .

KOTA KINABALU: Sabah kini dalam transformasi untuk menerima pakai sepenuhnya revolusi teknologi hijau dengan Projek Keluli Hijau bernilai RM20 bilion di Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (SOGIP).

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, kerajaan negeri menyambut baik pelaburan dalam produk yang memanfaatkan tenaga boleh baharu serta penambahbaikkan pengurusan sisa dan menggalakkan penyelesaian yang mampan.

Katanya, melabur dalam produk berasaskan teknologi hijau bukan sahaja sejajar dengan matlamat kelestarian global, tetapi juga memanfaatkan pasaran yang berkembang pesat untuk penyelesaian mesra alam.

Hajiji turut mengulangi perkara yang dibangkitkannya pada Sidang Kemuncak Global Ekonomi dan Teknologi China (GCET) di Shenzen China pada November lalu bahawa Sabah mengenal pasti beberapa industri utama yang bukan sahaja menjanjikan pulangan yang besar ke atas pelaburan tetapi juga menyumbang kepada masa hadapan yang lebih mampan dan makmur.

“Ini menandakan keyakinan Sabah terhadap Projek Keluli Hijau, yang juga antara pelaburan yang mewakili asas pertumbuhan ekonomi dan strategi pembangunan negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis penyerahan Perjanjian Induk atau ‘Heads of Agreement’ daripada Sabah Energy Corporation Sdn Bhd (SEC) kepada Esteel Enterprise Sabah Sdn Bhd (Esteel Sabah) bagi pembekalan 150 juta kaki padu standard sehari (mmscfd) gas asli di Menara Kinabalu di sini hari ini.

Menerusi perjanjian itu, SEC akan membekalkan 100 juta mmscfd gas asli kepada kilang pembuatan keluli Esteel Sabah dan tambahan 50 mmscfd untuk penjanaan kuasa loji itu dalam tempoh 20 tahun akan datang.

Menurutnya, sumbangan penting SEC kepada projek ini menyerlahkan peranan pentingnya dalam mempromosikan inisiatif mampan dan memupuk pembangunan wilayah.

Projek Keluli Hijau adalah projek membabitkan tiga fasa yang memilih gas asli sebagai agen pengurangan berbanding kok dan arang batu, mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 70 peratus dan menjadikannya rendah karbon, cekap dan mesra alam.

Esteel Enterprise Sabah Sdn Bhd, anak syarikat Green Esteel Pte Ltd Singapura menandatangani perjanjian pajakan tanah dengan Sabah Oil and Gas Development Corporation Sdn Bhd (SOGDC) untuk menubuhkan kilang pembuatan di SOGIP di Sipitang pada November 2022.

Fasa satu projek ini dengan anggaran kos sebanyak USD1.93 bilion, dijangka bermula tahun ini dan siap menjelang 2026. Projek ini dijangka mewujudkan kira-kira 2,795 peluang pekerjaan semasa fasa operasinya.

Mewakili SEC pada majlis penyerahan Perjanjian Induk ialah Ketua Pegawai Eksekutif SEC Datuk Adzmir Abd Rahman, manakala ESTEEL Sabah diwakili Pengarah Urusan Xu Yihang.

Turut hadir, Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Datuk Phoong Jin Zhe; Pengerusi SEC Datuk Annuar Ayub; Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Panglima Safar Untong; dan Ketua Pegawai Executive SOGDC Sdn Bhd Datuk Harun Ismail.

— TAMAT