Home » Sekilas pandangan Masiung mengenai politik Sabah
Politik

Sekilas pandangan Masiung mengenai politik Sabah

Naib Presiden Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat), Datuk Masiung Banah berkongsi pandangan tentang "Politik Sabah".

KOTA KINABALU: Percaturan ‘siapa bakal’ dinamakan Ketua Menteri Sabah merupakan sentimen paling kuat meyakinkan pengundi menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-17 akan datang. 


Faktor pemimpin nombor satu yang bakal mengetuai kerajaan Sabah merupakan solusi politik yang lebih dekat di hati rakyat, demikian pandangan Naib Presiden Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat), Datuk Masiung Banah. 


“Walaupun landskap politik tempatan sentiasa diulit pelbagai isu semasa, namun kecenderungan rakyat lebih melihat siapa calon popular yang akan menduduki  kerusi Ketua Menteri Sabah,” katanya dalam satu interviu di sini baru-baru ini.


Masiung berkata, walaupun Gagasan Rakyat dinaungi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) terdiri dari enam parti tempatan yang mempunyi ramai tokoh, namun beliau membayangkan Ketua Menteri yang juga Presiden Gagasan Rakyat, Datuk Seri Haji Noor akan kekal mengetuai kempen PRN ke-17 nanti. 


 Selain Gagasan Rakyat, GRS kini turut dianggotai parti-parti tempatan iaitu Parti Solidariti Tanah Air (STAR), Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Maju Sabah (SAPP), USNO, Leberal Demoktatik Parti (LDP) dan Parti Harapan Rakyat Sabah (PGRS). 


Menurut beliau,  kedudukan UMNO, WARISAN dan Parti Kesejahteraan Demoktatik Masyarakat (KDM) pula harus diihormati kerana parti-parti berkenaan juga mempunyai penyokong tersendiri.


Meskipun kalangan penganalisis politik menilai sambutan tiga parti itu sekarang agak perlahan ekoran terpalit dengan kegagalan menjatuhkan kerajaan GRS pimpinan Hajiji, tetapi ia tidak boleh dipandang ringan.


Ketika ditanya sama ada isu nasional seperti MA63 dan inflasi menjadi konflik terbesar dalam kerajaan Sabah, Masiung berkata, rakyat Sabah lebih sinonim dengan isu tempatan. 


“Apa yang kita nampak di peringkat awal, Gagasan Rakyat pimpinan Ketua Menteri sekarang mendapat sambutan luar biasa, tapi ia tidak bermakna jika sekiranya parti gabungan dalam GRS tidak sepakat dalam membuat keputusan. 


“Percubaan menjatuhkan Hajiji yang berlaku di Sabah baru-baru ini dianggap satu proses pembersihan di kalangan pemimpin yang tidak sehaluan dalam politik.


“Selepas berlaku air bah, sudah tentu pasir akan berubah menjadi landai dan bersih dari sampah sarap,” tegas Masiung. 


Pemimpin berusia 51 tahun itu baru-baru ini menghadiri Konvensyen Kerajaan Perpaduan pada 14 Mei yang telah dirasmikan Perdana Menteri, Dato’ Sri Anwar Ibrahim, sebelum berlepas ke Singapura untuk lawatan kerja selama dua hari.

*Artikel sumbangan Yussof J. Imbang