Home » 31 Ogos sambutan Hari Sabah julung kali
Berita Gagasan Rakyat Berita GRS Politik

31 Ogos sambutan Hari Sabah julung kali

Chief Minister Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor.

KOTA KINABALU: Sabah julung kali akan akan menyambut Hari Sabah pada 31 Ogos ini bagi memperingati hari ia menjadi negara merdeka 60 tahun lalu, kata Ketua Menteri, Hajiji Noor.

Beliau berkata sambutan Hari Sabah akan diadakan di Tambunan pada jam 3 petang selepas sambutan Hari Kebangsaan yang dijadualkan di Kota Kinabalu pada sebelah pagi.

Menurutnya, Kabinet Negeri membuat keputusan itu pada mesyuaratnya minggu lalu dan telah memilih Tambunan sebagai tuan rumah untuk sambutan julung kali ini.

“Kabinet juga telah memutuskan bahawa sambutan untuk menandakan peristiwa bersejarah penting Sabah akan disambut setiap tahun dengan tempatnya akan digilirkan dalam kalangan daerah,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sambutan akan diadakan di Tambunan untuk sambutan julung kali ini kata Ketua Menteri, Hajiji Noor. (Gambar Hiasan)

“Marilah kita menghormati dan memperingati hari yang menandakan berakhirnya pemerintahan penjajah British di Sabah dan menandakan perjalanan kita untuk bersatu sebagai rakyat untuk mewujudkan pemerintahan sendiri,” katanya.

Menurut kenyataan itu, Sabah kemudiannya membentuk Persekutuan Malaysia dengan Tanah Melayu, Sarawak dan Singapura pada 16 Sept 1963.

Daerah Tambunan terletak di bahagian pedalaman Sabah, kira-kira 75km ke tenggara Kota Kinabalu.

— BERNAMA

About the author

JABT

Add Comment

Click here to post a comment