Home » Ketua Menteri berpuas hati dengan prestasi MOF
Berita Gagasan Rakyat Politik

Ketua Menteri berpuas hati dengan prestasi MOF

Hajiji berkata demikian ketika mengadakan lawatan kerjanya ke MoF hari ini.

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata beliau amat gembira dan berpuas hati dengan prestasi yang ditunjukkan oleh Kementerian Kewangan (MoF) dan pengurusan secara berhemat di bawah pentadbiran menterinya Datuk Seri Panglima Masidi Manjun yang telah berjaya meningkatkan pendapatan negeri.

Hajiji berkata demikian semasa lawatan kerjanya ke MoF hari ini.

“MoF telah melakukan dengan baik dan saya menggesa kementerian lain untuk mencontohi kerja baik yang dicapai oleh kementerian. Kita boleh maju jauh jika kita komited, mengambil tindakan ke atas apa yang perlu, dan memudahkan proses,” katanya.

Hajiji berkata di bawah pentadbirannya, negeri ini mempunyai dasar yang jelas dalam bentuk Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) untuk mengemudi pembangunan dan khususnya menarik pelaburan dan menyelesaikan kemiskinan tegar demi kebaikan negeri dan rakyat.

Semasa lawatan kerja ke MoF, Hajiji telah diberi taklimat mengenai prestasi dan pencapaian kementerian serta isu, cabaran yang dihadapi dan hala tuju termasuk penerokaan sumber pendapatan baharu.

Lawatan kerja ke MoF menandakan yang pertama Lawatan Ketua Menteri ke semua kementerian dengan tujuan untuk mendengar operasi dan prestasi mereka serta memahami isu dan cabaran yang dihadapi oleh kementerian masing-masing.

Hadir sama Menteri Kewangan Datuk Seri Masidi Manjun, Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Jahid Jahim, Menteri Sains, Teknologi dan Menteri Inovasi Datuk Ariffin Arif, Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Datuk Phoong Jin Zhe, Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Datuk James Ratib, Menteri Belia dan Sukan Datuk Ellron Angin, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Sr Safar Untong, Peguam Negara Datuk Nor Asiah Mohd Yusof, Setiausaha Tetap MoF Datuk Mohd Sofian Alfian Nair, pembantu menteri dan pegawai kanan MoF.

— TAMAT