Home » Pelaburan: QSB alu-alukan kerjasama dengan pelabur luar negara
Berita Gagasan Rakyat Politik

Pelaburan: QSB alu-alukan kerjasama dengan pelabur luar negara

Pengerusi Qhazanah Sabah Berhad (QSB) Datuk Dr Yusof Yacob, Pengerusi Qhazanah Sabah Berhad (QSB) menerima kunjungan daripada Delegasi Ahli Perniagaan Global Confederation of Belt and Road Economic Cooperation di pejabat QSB di Menara Kinabalu, hari ini.

KOTA KINABALU:  Qhazanah Sabah Berhad (QSB) sentiasa mengalu-alukan mana-mana syarikat dari luar yang ingin bekerjasama untuk melabur di negeri ini.

Pengerusi QSB Datuk Dr Yusof Yacob berkata, QSB juga bersedia untuk berunding bagi menjalin bentuk kerjasama yang sesuai.

“Samada ada pelabur dari China, Singapura dan negara lain, QSB bersedia untuk berunding dan berbincang apakah bentuk kerjasama yang sesuai,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menerima kunjungan daripada Delegasi Ahli Perniagaan daripada Global Confederation of Belt and Road Economic Cooperation di Menara Kinabalu, di sini hari ini.

Delegasi peniaga dari Singapura dan China ini diketuai Setiausaha Agung yang juga Naib Presiden Konfedarasi itu, Xu Feng dan Pengerusi Eksekutif Chris Chan.

Hadir sama, Timbalan Pengerusi Invest Sabah Berhad George Wong dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan QSB Rudy Jaglul.

Mengulas kunjungan itu, Dr Yusof yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Sindumin berkata, mereka terdiri daripada kumpulan ahli perniagaan Singapura dan China dibawah Global Confederation of Belt and Road Economic Cooperation.

Katanya, mereka ini terdiri daripada 98 usahawan dan ahli perniagaan pelbagai industri yang bersedia melabur dan menjalin kerjasama dengan QSB.

“Kita alu-alukan ketibaan mereka dan bebincang mengenai kerjasama. Namun demikian kita kena selesaikan beberapa isu asas iaitu kordinasi dengan Sabah Invest Berhad dan juga syarikat berkaitan kerajaan (GLC) kerajaan negeri yang lain supaya tidak bertindih agar memberi impak baik kepada negeri Sabah supaya ada matlamat tertentu akan tercapai melalui pelaburan.

“Sifat pelabur ini adalah apakah mereka melabur atau memiliki atau membantu. Ini menjadi beberapa aspek perlu diambil kira dan dipertimbang,” katanya.

— TAMAT