Home » Gagasan Rakyat Moyog dakwa Warisan berfikiran sempit
Berita Gagasan Rakyat Berita GRS Politik

Gagasan Rakyat Moyog dakwa Warisan berfikiran sempit

Ketua Bahagian Gagasan Rakyat Moyog, Mandela Malakun berkata Assaffal nampaknya terlepas pandang bahawa memperingati Hari Sabah melangkaui teknikal perundangan atau sejarah.

KOTA KINABALU: Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) melabel Parti Warisan Sabah sebagai berfikiran sempit kerana mempersoalkan sambutan Hari Sabah buat pertama kali pada 31 Ogos tahun ini.

Ketua Bahagian Gagasan Rakyat Moyog, Mandela Malakun berkata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor membuat pengisytiharan bersejarah bahawa Hari Sabah akan disambut, mulai tahun ini, bagi memperingati hari Sabah menjadi negara merdeka 60 tahun lalu.

“Pengumuman itu, secara semula jadi, disambut dengan sorakan dan tepukan daripada ramai rakyat Sabah yang bangga yang mendambakan hari yang akan melambangkan warisan unik kami. Malangnya, di mana sepatutnya ada perpaduan, Warisan memilih perselisihan.

“Ahli Majlis Tertinggi parti dan Adun Tungku, Assaffal Allian mengeluarkan kenyataan mempersoalkan status kemerdekaan Sabah.

“Ia adalah percubaan terpencil untuk menyemai perbalahan pada masa yang sepatutnya menyatukan kita,” katanya.

Mandela berkata pertama sekali, pendirian Assaffal mengenai status Sabah nampaknya adalah cubaan untuk memanfaatkan tafsiran khusus sejarah.

“Beliau nampaknya terlepas pandang bahawa memperingati Hari Sabah melangkaui teknikal perundangan atau sejarah. Ia adalah simbol kebanggaan, perpaduan dan identiti bagi rakyat Sabah, mencerminkan aspirasi bersama yang menghubungkan kita semua. 

“Konteks sejarah kita, termasuk Hari Tadbir Sendiri Sabah pada 31 Ogos 1963, menceritakan kisah yang kaya tentang evolusi, keputusan dan pertumbuhan kita dalam Persekutuan Malaysia. Untuk memfokuskan pada semantik “kemerdekaan” vs. “Kerajaan sendiri” adalah untuk mengalihkan aspirasi kolektif dan kebanggaan kita bersama. Tidakkah ahli Warisan turut berasa bangga menjadi rakyat Sabah?,” soalnya.

Mandela berkata sebaliknya, pendirian GRS dalam isu itu mencerminkan komitmen terhadap perpaduan dan penghormatan terhadap sejarah unik Sabah dalam persekutuan Malaysia, termasuk pengiktirafan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), dokumen asas yang membimbing peranan dan hubungan Sabah dalam persekutuan Malaysia.

Beliau berkata cadangan Assaffal untuk usul kemerdekaan Sabah adalah cubaan tidak jujur ​​untuk mencetuskan perpecahan dan salah faham yang tidak sewajarnya.

“Daripada bergaduh mengenai istilah, tumpuan kita harus kekal pada perpaduan, kerjasama dan pertumbuhan sosio-ekonomi. Prinsip-prinsip ini mesti membimbing kita ke hadapan,” katanya.

“Soalan Adun Warisan mengenai kemerdekaan Sabah terlepas perkara lebih meluas. Ia kelihatan lebih kepada percaturan politik berbanding gambaran sebenar hasrat Sabah. Kita tidak meraikan hubungan yang teruk; kita menghormati identiti unik Sabah, sejarah dan autonomi dalam Malaysia. Kenyataan beliau mungkin disokong beberapa orang, tetapi ia tidak selari dengan sentimen perpaduan dan kebanggaan yang ada di Sabah.

“Mungkin ia untuk mengingatkan Assaffal dan rakan Warisannya bahawa Hari Sabah bukan sekadar nota kaki dalam sejarah panjang kita. Ia adalah simbol kebanggaan dan perpaduan. Kita mesti menerima hari ini, bukan sebagai sumber perpecahan tetapi sebagai mercu tanda warisan kita bersama,” kata Mandela.

Katanya, beliau difahamkan itu adalah peranan pembangkang dalam mempersoalkan tindakan dan keputusan kerajaan, tetapi pembangkang juga boleh memainkan peranan demokratik mereka untuk menyokong kerajaan masa kini, dalam hal ini, kerajaan GRS.

“Selepas menjelajah Sabah dan melaungkan Perpaduan, Perpaduan, adalah ironi bahawa Warisan mendapati ia membantu kempen mereka untuk mencetuskan perpecahan sedangkan matlamat sebenar Hari Sabah adalah perpaduan. Adakah mereka sentiasa melihat sesuatu melalui kaca mata politik mereka yang serong?

“Atau adakah hanya jenama ‘perpaduan’ mereka sahaja yang patut diterima?

“Mengapa tidak berhenti seketika dan belajar menggantikan budaya hujah sia-sia dengan budaya persefahaman dan kerjasama demi Sabah? Hanya untuk satu hari, Warisan, marilah kita meraikan identiti unik kita dalam persekutuan Malaysia, bekerjasama untuk masa depan yang harmoni dan sejahtera. Mari kita bina jambatan, bukan halangan, dan jadikan Hari Sabah sebagai bukti komitmen kita bersama terhadap perpaduan, kepelbagaian dan kemajuan,” katanya.

Mandela berkata dalam semangat Sabah, “marilah kita maju bersama-sama, merangkul sejarah kita bersama dan melihat ke arah masa depan di mana setiap rakyat Sabah bersatu, bangga dengan warisan kita dan yakin dengan masa depan kita dalam Persekutuan Malaysia.”

— Alex Ong