Home » Peningkatan dana untuk tujuan pembangunan adalah keutamaan Sabah – Hajiji
Berita Gagasan Rakyat Berita GRS Politik

Peningkatan dana untuk tujuan pembangunan adalah keutamaan Sabah – Hajiji

Menurut Hajiji, apa yang penting ialah kita semua harus dilayan sama rata sebagai rakyat dan diberi lebih peruntukan untuk mengambil kira saiz Sabah yang lebih besar (berbanding negeri semenanjung, kecuali Sarawak).

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor menjadikan peningkatan dana untuk membangunkan Sabah sebagai keutamaan serta-merta daripada berdebat sama ada Sabah perlu dirujuk sebagai “negeri” atau “wilayah”.

“Sesetengah ahli politik menggunakan istilah ‘wilayah’ untuk merujuk kepada Sabah manakala yang lain menggunakan ‘negeri’, katanya sambil menambah perkara itu masih belum diwartakan.

“Apabila kita cadangkan menggunakan perkataan wilayah orang lain berkata ia terlalu kecil dan sepatutnya untuk tempat tertentu seperti Wilayah Persekutuan Labuan.

“Ini membawa kepada perdebatan mengenai rujukan yang betul untuk Sabah. Ungkapan itu penting bagi saya, tetapi ia bukan salah satu keutamaan sekarang.

“Apa yang penting ialah kita semua harus dilayan sama rata sebagai rakyat dan diberi lebih peruntukan untuk mengambil kira saiz Sabah yang lebih besar (berbanding negeri semenanjung, kecuali Sarawak).

Namun begitu, katanya, Perlembagaan Persekutuan yang dipinda baru-baru ini menunjukkan dengan jelas bahawa status Sabah dan Sarawak telah dinaikkan dan ini juga telah diwartakan.

“Terdapat pindaan perlembagaan dibuat. Jadi, menjadikan Sabah sebagai wilayah atau negeri adalah tidak penting buat masa ini. Apa yang penting ialah mendapat peruntukan lebih besar.”

Untuk rekod, Parlimen pada 2021 di bawah Perdana Menteri ketika itu Datuk Seri Ismail Sabri meluluskan beberapa pindaan perlembagaan. Antaranya ialah status negeri-negeri Borneo dan undang-undang anti-lompat.

Pindaan itu mengiktiraf Sabah dan Sarawak sebagai “negeri Borneo”, menaikkan status mereka sebagai dua daripada tiga entiti yang membentuk Malaysia, yang satu lagi adalah negeri yang tinggal di semenanjung, seperti yang berlaku semasa MA63 dipersetujui.

Di bawah pindaan Perlembagaan Persekutuan 1976 yang kontroversi di bawah Tun Hussein Onn, Sabah dan Sarawak telah diturunkan taraf menjadi seperti 11 negeri semenanjung yang lain, iaitu sebagai satu antara 13 dan bukannya satu antara tiga.

Mengenai perkara lain, Hajiji berkata sepatutnya wang yang diperoleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) daripada skandal Jabatan Air Sabah perlu dikembalikan kepada SabahIni kerana berjuta-juta yang ditemui dalam skandal terburuk Sabah diperoleh daripada peruntukan Kerajaan Persekutuan untuk memperbaiki keadaan bekalan air di negeri itu.

Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa kes itu belum selesai.

“Kita kena hormati sistem. Saya tidak boleh cakap banyak, tetapi saya akan berbincang dengan Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki untuk mendapatkan pandangan SPRM mengenainya,” katanya.

SPRM awal tahun ini mengumumkan bahawa ia telah memulangkan kira-kira RM30 juta daripada RM130 juta yang dirampas dalam skandal melibatkan Jabatan Air Negeri dan menjangkakan pemulangan lebih banyak apabila prosiding mahkamah selesai. 

Bagaimanapun, ia tidak menyatakan sama ada wang itu dipulangkan kepada Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri.

Ia merupakan perbicaraan paling lama di Sabah, menjangkau tahun kelapan dan pernah mendengar penglibatan beberapa ahli politik kanan Sabah yang memegang portfolio Menteri Pembangunan Infrastruktur Negeri mendapat komisen berjuta-juta ringgit untuk projek.

— Sherell Jeffrey, James Sarda