Kota Kinabalu: Menteri Kewangan Negeri Datuk Seri Masidi Manjun  berharap peruntukan Persekutuan untuk pembangunan Sabah dapat disimpan dalam tabung amanah.


“Adakalanya, kita diberi berbilion ringgit untuk pembangunan tetapi peruntukan ini tidak dapat digunakan sepenuhnya,” katanya selepas menghadiri Konvokesyen Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) Zon Sabah dan Labuan, di sini, Sabtu.


Beliau juga berkata, isu penghalang utama ialah birokrasi yang melengahkan peruntukan peruntukan dan pelaksanaan projek pembangunan di bawah peruntukan tersebut.


“Sebagai contoh, jika Sabah diberi RM5 bilion tahun ini, tetapi yang boleh digunakan mungkin hanya RM3 bilion.


“Ini bermakna, walaupun kita diberikan, contohnya, RM5 bilion atau RM6 bilion pada tahun selepas itu, sebenarnya sebahagian peruntukan itu akan digunakan lebih untuk menyiapkan kerja atau projek yang tidak siap tahun ini.”


Melalui tabung amanah ini, katanya, peruntukan itu tetap diteruskan walaupun projek tidak siap atau tidak semua peruntukan digunakan.


“Jadi, apabila RM5 bilion lagi diumumkan tahun selepas itu, kita sudah ada RM7 bilion. Bagi saya, ini lebih adil,” katanya.


“Kita perlu menerima hakikat bahawa infrastruktur kita masih belum mencapai tahap yang mampu menampung pelabur – jalan raya, bekalan elektrik dan air kami…ini adalah asas.


“Lebih-lebih lagi, kita terletak jauh dari Pelabuhan Klang, pelabuhan pengeksport utama negara.


“Jadi, jika pembuatan dilakukan di KKIP (Taman Perindustrian Kota Kinabalu), misalnya, kita perlu mengambil kira kos pengangkutan antara Pelabuhan Kota Kinabalu ke Klang, yang akan menjadi kos tambahan kepada produk.


“Dan orang mungkin bertanya, kenapa tidak hantar produk terus dari Kota Kinabalu. Ini kerana jumlah produk kita tidak mencukupi untuk menjadi insentif bagi kapal asing datang ke sini.”


Pendek kata, katanya, secara umumnya kos pengeluaran produk di Kota Kinabalu akan lebih tinggi berbanding pengeluaran di negeri lain seperti Selangor, Johor dan Pulau Pinang kerana “tiga negeri ini mempunyai pelabuhan yang besar.”


“Sektor pembuatan tidak begitu berdaya saing untuk kami…ia adalah situasi catch-22 untuk kita – jika kita tidak wujudkan, maka tidak akan ada pekerjaan, tetapi jika kita sediakannya, produk kita mungkin tidak dapat dipasarkan atau pelabur tidak berminat untuk datang kerana harganya yang mahal.


“Tetapi lambat laun, ia akan berlaku untuk kita, dan saya fikir peneraju industri kelak adalah minyak dan gas pada masa hadapan.
“Kita hanya perlu memberi tumpuan kepada bidang yang mempunyai kemungkinan untuk kita berdaya saing,” katanya.


Sementara itu, Masidi berkata Kerajaan Sabah yakin industri minyak dan gas akan mengalami pertumbuhan dalam beberapa tahun akan datang.


Beliau berkata Petronas telah meluaskan kerjasama dan peluang kepada anak syarikat negeri berkaitan minyak dan gas.


“Baru-baru ini, kami dimaklumkan mengenai pelaburan besar untuk Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (Sogip) daripada pelabur yang bersetuju menyuntik pelaburan RM19 juta untuk sebuah kilang keluli,” katanya.


“Baru-baru ini saya bertemu semula dengan pelabur, yang berpuas hati dengan sambutan dan kerjasama daripada Kerajaan Negeri dan agensinya.


“Pelabur itu memberitahu saya bahawa mereka sanggup menambah pelaburan RM2 juta lagi selain daripada RM19 juta yang diumumkan sebelum ini.”


“Justeru, saya berharap SLDN akan menyemak semula kursus yang ditawarkan dengan mengambil kira perkembangan semasa, dari segi tawaran kerja di Sabah.


“Ia penting untuk memastikan latihan kemahiran yang disediakan adalah serasi dengan tawaran pekerjaan,” katanya.


Presiden Persatuan Pusat Latihan Kemahiran SLDN Sabah dan Labuan, Nelson Mosinoh berkata kadar pengangguran di Sabah adalah tiga kali ganda lebih tinggi berbanding negeri lain.


“Cabaran yang kita hadapi dalam menangani isu ini ialah kekurangan industri besar yang boleh menawarkan lebih banyak pekerjaan apabila dibandingkan dengan negeri seperti Johor, Pulau Pinang dan Selangor.


“Mengenai pekerjaan yang paling banyak ditawarkan tetapi kurang mendapat sambutan dalam kalangan belia kita, ia adalah sektor perladangan.”


Untuk meneliti masalah pengangguran dan kekurangan pekerjaan secara holistik, katanya, Persatuan itu mencadangkan kepada Kerajaan Negeri untuk menubuhkan pasukan petugas pengangguran dan kekurangan pekerjaan belia.


“Perancangan strategik lima tahun juga perlu dirangka dengan memfokuskan kepada latihan kemahiran bermula dari sekolah menengah (berumur 16 tahun ke atas) sehingga peringkat siswazah, yang merangkumi tiga elemen utama iaitu latihan, pegangan tangan dan susulan.


“Satu sinergi kerjasama antara penyedia latihan dan industri juga perlu dijalin supaya kita dapat mengurangkan jurang ketidakpadanan antara kursus yang diambil dengan kemahiran yang diperlukan oleh industri,” katanya, menambah ini adalah kelebihan SLDN.


Semasa konvokesyen itu, pelatih daripada lebih 20 penyedia latihan menerima sijil mereka daripada Masidi.

— Ricardo Unto

Previous articleHajiji nafi ADUN sokong Gagasan Rakyat ‘dibeli’
Next articlePencari kerja dinasihat ‘jangan takut berhijrah’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here