Home » Tourism Malaysia sertai Arabian Travel Market buat kali ke-29
Uncategorized

Tourism Malaysia sertai Arabian Travel Market buat kali ke-29

Khairul Firdaus Akbar Khan mengetuai delegasi Malaysia ke pameran ATM dari 1 hingga 4 Mei itu yang berlangsung di DWTC. - Gambar fail/Bernama

KUALA LUMPUR: Tourism Malaysia meraikan ulang tahun ke-29 penyertaannya di Arabian Travel Market (ATM) di Dubai, sekali gus membuktikan sokongan kukuh dan komitmen negara dalam menarik lebih ramai pelancong dari Timur Tengah ke Malaysia.


Timbalan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia Khairul Firdaus Akbar Khan mengetuai delegasi Malaysia ke pameran ATM dari 1 hingga 4 Mei itu yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Dubai (DWTC).


Tourism Malaysia dalam satu kenyataan semalam memaklumkan acara selama empat hari itu menjadi platform terbaik untuk memasarkan dan mempromosikan tarikan dan destinasi pelancongan terkini untuk membeli-belah, keseronokan keluarga, ekopengembaraan, bulan madu, percutian mewah serta destinasi pelancongan yang selamat.


“Seperti tahun-tahun sebelumnya, acara tahunan berprestij ini menyaksikan penyertaan delegasi Malaysia terdiri daripada 76 organisasi termasuk hotel dan resort, ejen pelancongan, pemilik produk pelancongan, wakil daripada pelbagai kerajaan negeri,” menurut kenyataan itu.


Menurut kenyataan itu, Khairul Firdaus juga akan menyaksikan majlis menandatangani dua Memorandum Kerjasama (MoC) antara Tourism Malaysia dan Saudia Airlines, serta Tourism Malaysia dengan Air Arabia pada 2 dan 3 Mei.


“MoC ini akan memberi manfaat kepada ekonomi Malaysia dan mengukuhkan hubungan ekonomi melalui industri pelancongan antara Malaysia, Kerajaan Arab Saudi, dan Emiriah Arab Bersatu,” menurut kenyataan itu.


Pada masa yang sama, Khairul Firdaus menganjurkan ‘Malaysia Nite Gala Dinner’ pada 2 Mei untuk mengucapkan terima kasih kepada persaudaraan pelancongan di Dubai dan media tempatan atas sokongan dan bantuan mereka di Malaysia.


Menurut kenyataan itu, Malaysia merekodkan sejumlah 10.07 juta ketibaan pelancong dan RM28.2 bilion dalam penerimaan pelancong pada 2022, melepasi sasaran awalnya iaitu 9.2 juta ketibaan pelancong antarabangsa sejak pembukaan semula sepenuhnya sempadan antarabangsa.


“Pada 2023, Malaysia menyasar untuk menarik kunjungan 16.1 juta pelancong antarabangsa (300,000 pelancong dari Asia Barat) dengan menjana RM49.2 bilion pendapatan pelancong,” menurut kenyataan itu.


Pada 2022, Malaysia merekodkan 88,534 ketibaan pelancong dari Timur Tengah.


BERNAMA