Home » Kita juga boleh jadi seperti Sarawak
Berita Gagasan Rakyat Berita GRS Blok Borneo

Kita juga boleh jadi seperti Sarawak

Saya masih ingat semasa saya menjadi Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Abang Jo, Premier mereka, yang ketika itu Menteri Kerajaan Tempatan, datang berjumpa saya tanpa memaklumkan sesiapa - Hajiji

Kota Kinabalu: Rakyat Sabah perlu melihat bagaimana Sarawak membangun kerana banyak yang boleh kita pelajari dan pakai dalam membangunkan negeri ini, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Haji Noor.


“Sarawak telah mendapat banyak manfaat dalam pelbagai cara. Ia kini merupakan salah satu negeri berpendapatan tinggi di negara ini.


“Ia mempunyai politik yang stabil dan pegawai kerajaannya proaktif. Ini telah menyumbang kepada pembangunan kukuh negeri itu,” katanya.


Beliau menggesa penjawat awam Sabah untuk mencontohi rakan sejawat mereka di Sarawak yang proaktif dan memacu pertumbuhan ekonomi tinggi negeri itu dan lebih banyak kejayaan dalam banyak aspek pembangunan.

“Saya masih ingat semasa saya menjadi Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Abang Jo, Premier mereka, yang ketika itu Menteri Kerajaan Tempatan, datang berjumpa saya tanpa memaklumkan sesiapa.

Dia ingin mengetahui lebih lanjut tentang Tribunal Perumahan kami.


“Disebabkan kestabilan mereka dan mempunyai rizab negeri yang besar berjumlah RM30 bilion serta penjawat awam yang proaktif, Sarawak boleh melakukan banyak perkara yang memberi manfaat kepada Negeri itu dan rakyatnya.”


Beliau berkata penjawat awam Sabah, terutama mereka yang ditugaskan untuk melaksanakan dasar kerajaan, mesti proaktif apabila berurusan dengan orang ramai dan pelabur.


Beliau berkata pegawai kerajaan memainkan peranan penting dalam memenuhi agenda pembangunan di bawah pelan hala tuju Sabah Maju Jaya.


Hajiji berkata, mempunyai program baik dan dasar berkesan untuk membangunkan Sabah tidak mencukupi jika pelaksana tidak proaktif.


“Harapan saya agar mereka mempunyai pemikiran yang positif apabila melaksanakan tanggungjawab dan menjalankan tugas yang boleh menaikkan imej Sabah serta boleh dibanggakan oleh rakyat Sabah dan kerajaan.


“Adalah penting bagi mereka untuk mempunyai sikap positif dan suka menolong apabila memudahkan pelabur dan memenuhi keperluan mereka selain daripada menambah baik sistem penyampaian,” katanya.


Bercakap kepada Daily Express dalam temu bual khas sempena tahun ketiganya sebagai Ketua Menteri, Hajiji berkata pegawai kerajaan juga perlu mempunyai sikap terpuji seperti mengambil inisiatif ketika membantu pelabur seperti mempercepatkan kelulusan dan dokumentasi.


“Sebagai contoh, perkara kecil seperti memohon lesen perdagangan. Jangan ambil masa terlalu lama untuk meluluskan kerana mereka perlu mencari rezeki.


“Kerajaan tidak dapat menggaji mereka, justeru mereka perlu menjalankan perniagaan untuk mencari rezeki.


“Oleh itu, kakitangan kerajaan perlu cekap dan tidak merumitkan perkara yang melibatkan pelabur, ahli perniagaan dan rakyat,” katanya.


“Jika mereka tidak mengamalkan sikap yang lebih proaktif, semua akan menghadapi masalah.


“Dasar kita memang baik tetapi jika mereka tidak proaktif, maka sukar bagi kita dan Negeri untuk mencapai semua agenda perancangan dan pembangunan di bawah hala tuju SMJ,” kata Hajiji.


Sebagai contoh, katanya, jika sesuatu kawasan itu bukan untuk peniaga kecil menjalankan perniagaan mereka, pihak penguatkuasa tidak seharusnya menghalau mereka atau merampas barangan mereka.


“Jangan hanya memberi arahan kepada mereka untuk meninggalkan kawasan itu. Sebaliknya, pegawai penguat kuasa harus menunjukkan kepada mereka kawasan di mana mereka masih boleh menjalankan perniagaan mereka.


“Inilah jenis sikap dan pendekatan positif yang saya harapkan daripada pegawai kerajaan supaya Sabah boleh mencapai kecemerlangan.


“Sabah adalah negeri yang kaya dan kita mempunyai hampir semuanya, tetapi tanpa penjawat awam yang proaktif dan sikap positif, maka Sabah mungkin tidak mencapai matlamatnya untuk menjadi sebuah Negeri yang maju,” kata Hajiji.

— Hayati Dzulkifli, James Sarda